Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat la porcii dintr-o gospodărie din județul Satu–Mare

România

Conform unui comunicat de presă (din 12 ianuarie 2018) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), în data de 11 ianuarie 2018 Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (I.D.S.A.) din Bucureşti a confirmat un focar de pestă porcină africană (P.P.A.), la porci domestici, într-o gopodărie din comuna Micula, județul Satu–Mare.

Imediat ce Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Satu–Mare a fost notificată despre apariția cazurilor de îmbolnăvire a unor porci din acea gospodărie din comuna sătmăreană Micula, suspicionându-se prezența pestei porcine africane, au fost impuse restricții de mişcare a animalelor și au fost prelevate probe pentru analize.

Ca urmare a diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul D.S.V.S.A. Satu–Mare, în data de 10 ianuarie 2018 probele au fost expediate rapid pentru confirmare, la Laboratorul Național de Referință din cadrul I.D.S.A.

Conform procedurilor, experţii Centrului Local de Combatere a Bolilor Satu–Mare şi ai D.S.V.S.A. Satu–Mare au intervenit prompt și au întreprins acțiunile prevăzute de legislație pentru această situație. Mai exact, au fost recoltate probe pentru examene de laborator; au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatația infectată; au fost ucise cele 13 animalele existente în respectiva exploatație și cadavrele au fost distruse prin incinerare; s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate; a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate; au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de acțiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii;

Consecutiv primirii buletinului de confirmare din partea I.D.S.A., A.N.S.V.S.A. a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (O.I.E.), despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Măsurile aplicate și acțiunile întreprinse sunt cele prevăzute în Planul de Contingență și în Manualul Procedural pentru pesta porcină africană.

În data de 14 ianuarie, președintele A.N.S.V.S.A., dr. Geronimo Brănescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene termenii în care se va adopta decizia privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate. Reamintim că în această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor din carne de porc, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai D.S.V.S.A. Satu-Mare, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

A.N.S.V.S.A., prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și  pentru eradicarea bolii.

A.N.S.V.S.A. va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, în funcție de evoluția bolii.

Reamintim cititorilor RJVMF; că – anul trecut, în 31 iulie, tot în judeţul Satu-Mare (la periferia municipiului reşedinţă de judeţ) – a fost desoperit un focar complex de pestă porcină. Şi atunci, autorităţile române au acţionat prompt pentru eradicarea focarului principal, dar şi pentru eradicarea celui secundar.

Din păcate, în Ucraina şi Republica Moldova, chiar foarte aproape de graniţa cu România, s-au descoperit recent cazuri de pestă porcină africană la porci domestici şi la mistreţi. Autorităţile din acele ţări şi din România au luat măsuri ferme în vederea limitării efectelor negative ale apariţiei pestei porcine africane. Totuşi, chiar dacă, spre exemplu, în judeţul Botoşani a fost interzisă vânătoarea ori au fost interzise mişcarea porcinelor domestice şi comercializarea cărnii de porc ori a produselor/subproduselor din carne de porc, deplasarea mistreţilor (porci sălbatici) nu poate fi oprită. Iar aceştia, prin migraţie, pot să „împrăştie” boala şi altor porci sălbatici ori domestici.

 

Ucraina şi Republica Moldova

 

Evaluarea situaţiei epizootice la PPA şi modul de prevenire a bolii, în perioada de risc, în raionul Briceni

Pe site-ul Departamentului Principal pentru Siguranța Alimentelor din regiunea Cernăuți (Ucraina) apare informaţia potrivit căreia în gospodăria unui fermier din comuna Mămăliga, raionul Noua Suliță, a fost descoperit virusul pestei porcine africane. Într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova se afirmă că “au fost apelați telefonic colegii ucraineni, care au informat că a fost stalibită zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului și se întreprind măsuri pentru izolarea acestui focar”.

Pentru prevenirea introducerii P.P.A. pe teritoriul Republicii Moldova, Direcția Raională Pentru Siguranța Alimentelor (D.R.S.A.) Briceni a întreprins următoarele acțiuni: a fost informată conducerea Raionului Briceni, conducătorul serviciului „Situații Excepționale Briceni”, s-au reînnoit afișajele de la punctele de trecere la frontieră privind interdicțiile de introducere a porcilor vii și a produselor din carne de porc din Ucraina. De asemenea, au fost informate (printr-o scrisoare) organele responsabile de control la frontieră (Inspectoratul General al Poliție de Frontieră, Direcția regională Nord și Biroul Vamal) cu recomandarea de a intensifica procedura de control conform Ordinul nr. 276/349/564 din 23.09.2016 cu privire la intensificarea măsurilor de prevenire a introducerii P.P.A. Colaborarea serviciului vamal cu poliția de frontieră vizează inspectarea bagajelor de mână ale persoanelor care trec frontiera. Produsele confiscate sunt plasate în pungi de plastic ori containere speciale, care ulterior sunt ridicate și distruse, în zone special amenajate, de către colaboratori ai D.R.S.A. Briceni. Mai mult decât atât, D.R.S.A. Briceni a notificat Inspectoratul de Poliție Briceni în vederea organizării şi punerii în practică a măsurilor stipulate în “Planul măsurilor pentru prevenirea introducerii Pestei Porcine Africane” în localitățile raionului Briceni, şi anume: punctul 7 “întreprinderea măsurilor pentru contracararea circulației necontrolate a animalelor” și punctul 8 „intensificarea contracarării traficului ilegal de porcine, produse și subproduse obținute de la acestea, identificarea colectorilor de animale ce activează ilegal și tragerea la răspundere a acestora”, conform Dispoziției nr. 16 din 28 martie 2016 a președintelui raionului Briceni.

Inspectorii D.R.S.A. supraveghează terenurile ocoalelor silvice în vederea depistării mistreților bolnavi de P.P.A. sau a animalelor decedate.

Colaboratorii Secției “Sănătatea și Bunăstarea Animalelor” din cadru D.R.S.A. Briceni, medicii de liberă practică şi reprezentanții administraţiei publice locale de permanenţă în zona de risc (două localități, Criva și Drepcăuți) efectuează supravegherea pasivă a efectivelor de animale susceptibele la P.P.A., realizând şi înregistrarea acestora. Până la acest moment s-au verificat 987 de gospodării particulare. În acestea a fost verificată starea clinică a 122 de porcine. Din fericire, lipsesc cazurile de îmbolnăvire la mistreți și porcine domestice. Dar, totuși, un risc mare în răspândirea P.P.A. îl reprezintă gospodăriile individuale. Şi aceasta, deoarece în acestea lipsesc cerințele minime de biosecuritate.

Nota redacţiei:

Conform Wikipedia, Mămăliga este un sat reședință de comună în raionul Noua Suliță din regiunea Cernăuți (Ucraina). La fel spun şi angajaţii A.N.S.A. din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă (emis în urmă cu câteva zile) al Prefecturii Botoşani se spunea că această comună este în Republica Moldova