Alertă maximă: A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în România

În județul Satu–Mare, cod roșu de P.P.A.

Conform Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), în data de 31 iulie 2017 Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (I.D.S.A.) a confirmat primul focar de Pestă Porcină Africană (P.P.A.), la porci domestici dintr-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu–Mare, din județul cu același nume. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar. Specialiștii Centrului Local de Combatere a Bolilor Satu–Mare împreună cu cei ai Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) a județului Satu–Mare au intervenit prompt.

În conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost întreprinse următoarele acțiuni: au fost recoltate probe pentru examene de laborator; au fost impuse restricții de mișcare pentru animalele din exploatațiile infectate; au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare; s-a efectuat dezinfecţia în cele două gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare, dar şi a locului de îngropare propriu-zis; a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate; au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii; a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

A.N.S.V.S.A., imediat după primirea buletinului din partea I.D.S.A., a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (O.I.E.), despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va adopta o Hotărâre privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016,care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Din primele investigații întreprinse la fața locului, de către echipa de inspectori ai D.S.V.S.A. Satu-Mare, a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens.

Informațiile obținute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră.

A.N.S.V.S.A., prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii. A.N.S.V.S.A. va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, constant, în funcție de evoluția bolii.

 

Autoritățile centrale și locale au trecut la acțiune

Președintele A.N.S.V.S.A., dr. Geronimo Brănescu, alături de o echipă de specialiști din cadrul instituției, s-a deplasat în data de 03 august în municipiul Satu–Mare pentru asigurarea implementării eficiente a măsurilor pentru controlul pestei porcine africane.

În acest sens, a fost organizată o întâlnire, la care au participat, alături de reprezentanții A.N.S.V.S.A. de la nivel central și județean, prefectul judeţului Satu Mare (Darius Filip), primarii și viceprimarii sau secretarii unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Satu-Mare.

Președintele A.N.S.V.S.A. a adus la cunoștința celor prezenți la întâlnire măsurile care s-au luat în cazul focarului de pestă porcină confirmat pe raza municipiului Satu Mare, precum și obligațiile care le revin pentru a preveni extinderea acestui focar.

Măsurile care trebuie implementate, de către primarii localităților incluse în această zonă, sunt următoarele: să acorde sprijin medicilor veterinari, în vederea efectuării unui recensământ al exploatațiilor cu suine de pe raza de activitate; interzicerea circulației animalelor domestice; interdicția de a ieși cu animalele la pășune; interzicerea organizării de târguri de animale, expoziții de animale sau orice alt eveniment care implică mișcarea animalelor, indiferent de specie; să actualizeze lista cu personalul nominalizat pentru intervenția în teren în caz de boli majore; să se verifice şi să se refacă stocurile de materiale, echipamente și utilaje necesare intervenției în teren în caz de boli majore; în cazul oricărei situații de îmbolnăvire sau mortalitate va fi anunțat imediat medicul de Circumscripție Sanitar-Veterinară (C.S.V.) și specialiștii veterinari de la D.S.V.S.A. Satu-Mare, dar și din alte județe (dacă este cazul).

În intervenția sa, prefectul Darius Filip a solicitat reprezentanţilor celor 20 de unităţi administrativ-teritoriale, cuprinse în zona de supraveghere, să respecte măsurile transmise de serviciile veterinare şi să anunţe de îndată orice modificări survenite în zona lor de competenţă.

 

Căpușele din genul Ornithodoros pot transmite Pesta Porcină Africană

P.P.A. este o boală pentru care nu există tratament sau vaccin în ceea ce privește porcii infectați. Afectează speciile domestice și sălbatice (mistreții) de porcine. Boala a ajuns în estul Europei în 2007. Niște deșeuri alimentare (infectate) – provenite dintr-un cargou venit din Africa de sud-est – au fost folosite pentru hrănirea unor porci din Georgia. Apoi, boala s-a răspândit foarte repede în zona Caucazului și în Federația Rusă, ajungând în 2014 în zona Comunității Europene. În Republica Moldova, în 2016, au fost confirmate două focare. Atunci, autoritățile constănțene (și nu numai) au intrat în alertă, fiind transmise avertizări populației, primăriilor, conducerilor punctelor de trecere a frontierei, exploataților de porcine, medicilor veterinari de C.S.V.-uri etc.

P.P.A. a fost descoperită în Republica Kenya (Africa, centru-est). Boala este prezentă în mai multe țări africane (chiar și în Madagascar). În 1957, a fost depistată pentru prima dată în Europa, mai precis la Lisabona (Portugalia). Atunci, mai multe deșeurile alimentare din avioane au constituit hrana unor porci din zona aeroportului. Au fost raportate multiple cazuri în Peninsula Iberică (Portugalia și Spania), Franța, Olanda. Prin anii 1990, a fost aproape eradicată din Europa (mai există în insula italiană Sardinia).

P.P.A. are o perioadă de incubație de 3-15 zile (în mod normal) ori de 3-4 zile (în formă acută). Este o boală infecțioasă ce afectează porcinele indiferent de vârsă și sex. O problemă majoră legată de depistarea bolii este că nu există semne specifice care să indice prezența bolii, aceasta putând fi confundată cu alte boli ale suinelor. Astfel, chiar și o mortalitate ridicată a animalelor din această specie reprezintă doar un indiciu că este pestă porcină (clasică ori africană). Mai multe boli (cum ar fi: pesta porcina clasică, sindromul respirator și de reproducție la porcine, infecțiile cu streptococi, salmonella ori leptospiroza etc.) pot produce simptome similare P.P.A. De aceea, dacă se suspicionează apariția P.P.A. la porcine, trebuie să se efectueze un control amănunțit la un laborator național de referință. Atunci când este clar că este P.P.A, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută și cronică. Astfel, simptomele formelor preacută și acută sunt următoarele: moartea subită a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morții; febra este ridicată (40,5-42 0C); pielea se înroșește în special la vârful urechilor, la coadă, la extremitățile distale, pe piept, dar și în zona abdomenului, fenomenul fiind vizibil numai la speciile de porcine cu o piele palidă; apetitul scade, apatie, cianoză și lipsă de coordonare motorică cu 24-48 de ore înaintea decesului; vomă, diaree (uneori și cu sânge), scurgeri din ochi; moartea survine în cel mult 20 de zile; avort.

În cazul porcinelor domestice, rata mortalității în urma apariției bolii este de 100%.

Virusul P.P.A. se transmite prin contact direct între animale sănătoase cu cele bolnave sau indirect: prin hrănirea acestora cu lături care conțin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate; căpușe (genul Ornithodoros), care s-au hrănit din animale infectate; prin ustensile, haine, furaje contaminate, vehicule de transport, adăposturi; prin sănge, secreții, țesuturi, fecale ale animalelor bolnave/decedate etc. Virusul P.P.A. supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.

Singurele metode de prevenție eficiente sunt: menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme; igiena strictă a alimentelor și a fermelor, controlul posibilelor focare de infecție; raportarea cazurilor posibile de porci infectați, o carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile că sunt infectate cu P.P.A.

Pestă Porcină Africană și în Cehia

La sfârșitul lunii iunie 2017, autoritățile din Cehia (țară membră a Uniunii Europene) au transmis un raport Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. Astfel, potrivit raportului, cehii au identificat două noi focare de pestă porcină africană în Zelechovice nad Drevnici și în Luzkovice, ambele localități fiind în provincia Zlín. Este vorba despre doi mistreți care au fost găsiți morți în pădure.

De asemenea, alte țări afectate sunt Polonia, Estonia, Lituania, Letonia (membre ale Uniunii Europene), dar și în Armenia, Azerbaijan, Belarus, Republica Moldova, Ucraina etc.

Autoritățile de specialitate spun că focarele se înmulțesc (mai ales la mistreți), iar tulpina virală este foarte agresivă, cu mult mai agresivă decât cele cunoscute până în acest moment.

 

Membrii A.C.E.B.O.P., în alertă

Conducerea Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (A.C.E.B.O.P.) a atras deja atenția membrilor asupra măsurilor sporite de biosecuritate care trebuie luate de fermierii români. Și aceasta, nu numai în Transilvania și Banat-Crișana. În plus, conducerea asociației recomandă ca fermierii să fie vigilenți, să urmărească întocmai planul de contingență și manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană de pe site-ul A.N.S.V.S.A. (publicat în 2016), să anunțe medicul veterinar oficial în caz de suspiciune de P.P.A., să comunice între ei dacă există vreo suspiciune de P.P.A. etc.

Pentru fermele zootehnice ce cresc porci, dar și pentru fermele de subzistență unde există porcine, pierderile legate de combaterea P.P.A. sunt foarte ridicate. Vorbim despre costuri cu eradicarea, dar și despre restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci domestici.

Măsuri de prevenire a apariției P.P.A. în Bihor

Județul Bihor se învecinează cu județeul Satu-Mare, acolo unde s-au descoperit cele două cazuri de P.P.A. Ca atare, specialiștii din acest județ spun că trebuie identificați și raportați porcii bolnavi sau decedați din ferme și gospodării, Pericolul cel mare este reprezentat de porcii crescuți în fermele de subzistență. Acolo porcii se îngrașă cu resturi alimentare ce pot fi infectate. În plus, trebuie raportate și cazurile de mistreți bolnavi sau morți ce sunt găsiți în păduri de turiști sau de pădurari, salvamontiști etc.

Medicul Veterinar Remus Ovidiu Moţoc, directorul D.S.V.S.A. Bihor. a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor și a a dispus implementarea unui program de măsuri concentrate, preventive și de control, prin colaborarea tuturor factorilor de decizie la nivel județean. Astfel, vor fi distribuite materiale informative populației. Acestea vor fi afișate la punctele de intrare în țară (rutiere și aeriene), la sediile primăriilor, dar și în alte puncte de interes social și turistic. Vor fi realizate controale în trafic vizând, mai ales, târgurile de animale, transporturile interne și internaționale de animale și alimente, rutele de tranzit și zonele turistice. Vor fi realizate instruiri cu diverse organizații ce activează în toate domeniile de risc (operatorii economici din sectorul zootehnic și alimentar, fondurile de vânătoare, administratorii unor zone de interes turistic ș.a.md.). Scopul principal este conștientizarea existenței pericolului epidemiologic și social/economic indus de pesta porcină africană. Un alt scop este popularizarea măsurilor de prevenire și diagnosticare precoce a P.P.A. Este obligatorie asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (mici gospodării și ferme zootehnice). Se interzice accesul la animalele cu statut neconoscut. Animalele vor sta doar în adăposturi (nu vor fi scoase la pășunat). Hrănirea animalelor se va realiza numai cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută. Este strict interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate din gospodăria țărănească ori provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine ș.a.).

Și în alte județe au fost decise măsuri asemănătoare.