REPUBLICA MOLDOVA & UCRAINA
Conform Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova, în gospodăria unui fermier din comuna Mămăliga (Mamalyha), regiunea Cernăuţi (Ucraina), a fost descoperit virusul pestei porcine africane (PPA). Informația a fost postată recent și pe site-ul Departamentului principal pentru siguranţa alimentelor din regiunea ucraineană Cernăuţi.
Specialiştii ucrainieni specifică că, în urma investigațiilor de laborator, rezultatele au fost pozitive. Rezultatele preliminare au arătat prezenţa virusului pestei porcine africane la două mostre de material biologic. Ca atare, în comuna Mămăliga (Mamalyha), raionul Noua Suliţă, a fost stabilită o zonă de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului. Actualmente, se întreprind măsuri pentru izolarea acestui focar de pestă porcină africană.
Având în vedere că focarul nou apărut de pestă porcină africană din regiunea Cernăuți se află în vecinătatea raionului Briceni din Republica Moldova, subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Briceni a luat imediat măsuri de prevenire a apariției pestei porcine africane în acea zonă. Astfel, se efectuează examinarea clinică a animalelor și se realizează catagrafia exploatațiilor de animale.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova a solicitat deținătorilor de porcine să respecte cu strictețe următoarele cerințe:
– să nu folosească în alimentația porcinelor resturi alimentare care conțin produse sau subproduse de porc;
– să țină porcinele exclusiv în zone închise, fără ca acestea să intre în contact cu alte animale;
– animalele să fie achiziționate doar în locuri autorizate și însoțite de documentele veterinare necesare;
– pentru îngrijirea animalelor să fie respectate cerințele minime de biosecuritate, utilizîndu-se îmbrăcăminte, încălțăminte și echipamente separate;
– să nu permită vizitarea fermelor de către persoane străine;
– să anunțe urgent medicul veterinar sau autoritatea publică locală despre cazurile de îmbolnăvire sau de moarte la animale sau atunci cănd depistează cadavre de porci domestici sau mistreți.
Experții spun că doar prin respectarea strictă a măsurilor respective va fi contracarat pericolul pătrunderii virusului pestei porcine africane la fermele de porcine din Republica Moldova.
ROMÂNIA:
Conform unui comunicat de presă al Prefecturii Botoșani, ultimele evoluţii ale epidemiei de pestă porcină africană sunt de natură să menţină starea de alertă la nivelul conducerii instituţiilor cu rol de prevenire şi control din judeţul Botoşani, inclusiv a Instituţiei Prefectului din judeţul Botoşani. Drept urmare, în data de 09.01.2018, prefectul Dan Şlincu a mers în cele două puncte de trecere a frontierei către Republica Moldova, la Rădăuţi Prut şi la Stânca Costeşti, pentru a discuta cu conducerile şi personalul Birourilor Vamale şi ale punctelor Poliţiei de Frontieră despre situaţia în care se află judeţul Botoşani.
Prefectul Dan Şlincu l-a avut alături şi pe directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S:V.S:A.) Botoșani, medicul veterinar Ovidiu Airimiţoaie, care a explicat pe larg care sunt potenţialele consecinţe ale apariţiei bolii şi pe teritoriul României, în condiţiile în care specialiştii nu au identificat încă un vaccin care să eradicheze PPA.
Reprezentanţii Biroului Vamal Rădăuţi Prut, cei ai Poliţiei de Frontieră şi specialiştii au diseminat informaţiile făcute publice până acum. Potrivit acestora, un focar de pestă porcină africană a fost identificat în localitatea Mămăliga, Ucraina, aflată foarte aproape de oraşul botoşănean Darabani, precum şi regulile pe care trebuie să le respecte autorităţile vamale şi sanitar- veterinare în momentul în care există suspiciuni privind apariţia bolii pe teritoriul românesc. Focarul se află la circa 300 de metri de granița Ucrainei cu România.
Prefectul Dan Şlincu a făcut apel la colaborare interinstituţională pentru a limita la maximum pierderile economice care ar putea apărea.
“Un focar apărut într-o zonă cu populaţie porcină de la noi din judeţ înseamnă lichidarea respectivei exploataţii pentru că pericolul contagiunii este maxim. Facem apel la proprietarii de porcine să nu rişte nimic, iar în momentul în care observă la animale simptomele bolii să anunţe de urgenţă medicii veterinari. În egală măsură, facem apel la cei care tranzitează punctele de trecere ale frontierei să se supună controalelor şi să nu încerce să aducă în ţară produse de carne care nu au fost testate anterior. NU facem nicio economie în acest fel, ci riscăm sănătatea animalelor din gospodării”, a spus Dan Şlincu.
Directorul adjunct al D.S.V.S.A. Botoșani, Ovidiu Airimiţoaie, a adus în discuţie migrarea turmelor de porci mistreţi peste graniţă şi a cerut insistent botoşănenilor ca depistarea acestora în apropierea gospodăriilor să anunţe de urgenţă autorităţile. “Pesta porcină africană este virală, se răspândeşte rapid, chiar pe calea aerului. Nu trebuie să ignorăm niciun risc. Orice mortalitate, orice suspiciune trebuie verificată prin examen de laborator. Cu cât se identifică boala mai din vreme, cu atât şi pierderile economice pot fi mai reduse”, a explicat dr. Ovidiu Airimiţoaie.
Medicii veterinari din Biroul Vamal Stânca Costeşti fuseseră deja informaţi în privinţa situaţiei de la graniţă şi spuneau că sunt pregătiţi pentru intervenţii în regim de urgenţă.
“Ne-am întâlnit cu toţii, am stabilit fiecare ce are de făcut şi sperăm să evităm pătrunderea animalelor bolnave pe teritorul României. Sunt însă şi factori cărora nu ne putem împotrivi, cum ar fi migraţia porcilor mistreţi”, spunea Ioan Ungureanu, şeful Biroului Vamal Stânca Costeşti.
Pentru a analiza situaţia existentă la graniţă şi pentru a lua măsuri înainte ca boala să apară pe teritoriul ţării, mai ales în condiţiile în care judeţul Botoşani pare expus PPA, în 10.01.2018, la Palatul Administrativ, în sala Ştefan Luchian a avut loc o şedinţă a Comitetului Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B). Astfel, membrii C.L.C.B din Botoșani au decis să interzică, pe o perioadă de 30 de zile, toate partidele de vânătoare pe fondurile aflate pe raza următoarelor localităţi: Slobozia, Cuzlău, Horodişte, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş şi Darabani.
Reamintim că pesta porcină africană nu este transmisibilă la om însă poate produce adevărate dezastre economice. Apariţia unui singur caz pe teritoriul ţării ar însemna interdicţia exportului de carne şi produse de origine animală timp 12 ani.
PPA este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine africane sunt febră ridicată de 40-42 grade, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a animalelor.
Informații suplimentare:
Conform “Situației epizootice din Republica Moldova și în țările limitrofe în perioada 25.11.2017 – 15.12.2017”, publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova, datele sunt următoarele:
Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate:
Un caz de PPA la porci domestici în raionul Hîncești (situat în partea centrală a Republicii Moldova);
3 cazuri de rabie în raioanele Hîncești (pisică), Leova – situat în partea sudică a Republicii Moldova – (bovină), Dubăsari – situat în partea estică a Republicii Moldova – (vulpe).
Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (O.I.E.) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:
PPA (pesta porcină africană):
Ucraina – boala a fost notificată la O.I.E. astfel: în data de 27.11.2017, la porci domestici, în regiunile Sumî (nord-estul Ucrainei) și Donețk (estul Ucrainei); în data de 11.12.2017, la porci domestici, în regiunea Kirovohrad (centrul Ucrainei); în datele de 28.11.2017 și 04.12.2017, la mistreți, în regiunile Lugansc/Luhansk (estul Ucrainei), Rovno (vestul Ucrainei) și Ternopol/Ternopil (vestul Ucrainei). În data de 15.12.2017, la porci domestici, au fost raportate cazuri de îmbolnăvire în regiunile Herson (sudul Ucrainei) și Odessa (sudul Ucrainei), s. Zaharivca, iar la mistreți în regiunea Odessa, raionul Ocna, localitățile Topala și Fedosevca. S-a efectuat controlul rezervoarelor faunei sălbatice, s-au introdus măsuri de carantină în focar, s-au stabilit zona de protecție și zona de supraveghere, controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare. Tratamentul și vaccinarea nu s-a efectuat;
Letonia – la mistreți, boala a fost notificată pe 10.07.2017, în regiunea Brocenu. Cazuri noi de îmbolnăvire la mistreți au fost raportate în regiunea Ilucstes în datele de 28.11. 2017 și de 04.12.2017;
Polonia – la mistreți, boala a fost notificată în data de 30.05.2014 în voievodatul Podlasia (nord-estul Poloniei), ultimele cazuri fiind raportate la O.I.E. la mistreți în voievodatele Mazovia (centrul Poloniei), Podlasia (nord-estul Poloniei) și Lublin (estul Poloniei) în datele de 29.11.2017, 06.12.2017, 11.12.2017 și 12.12.2017; la porci domestici, în datele de 29.11.2017 și 01.12.2017, în voievodatul Lublin. În zonele aflate sub restricții la PPA, în voievodatele menționate, care se află la hotarul cu Belarus-ul și Ucraina, s-a efectuat controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul populațiilor de mistreți, controlul mișcării animalelor în interiorul țării. Tratamentul și vaccinarea nu s-a efectuat;
Federația Rusă – la porcii domestici, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 01.12.2017, în regiunile Celeabinsk și Tiumeni, iar în datele de 01.12.2017 și 08.12.2017 în regiunea Rostov Samara; la mistreți, în regiunea Kalinigrad, Nijnegorod și Vladimir, în datele de 01.12.2017, 08.12.2017 și 15.12.2017; în regiunea Belgorod, la porci domestici și mistreți, pe 15.12.2017. S-a efectuat controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, eradicarea teritoriului unde a fost înregistrată boala, au fost introduse măsuri de carantină, controlul mișcării animalelor în interiorul țării, distrugerea oficială a produselor de origine animală, eliminarea oficială a carcaselor, produselor secundare și a deșeurilor, dezinfecție, deratizare. Tratamentul și vaccinarea nu s-au efectuat;
Cehia – la mistreți, boala a fost notificată în data de 27.06.2017,în regiunea Zlinsky. Cazuri noi de îmbolnăvire au fost raportate în datele de 08.12. 2017 și 15.12.2017.
HPIA (influența aviară hiper-patogenă)
Zona Taipei (Taiwan) – la păsări domestice, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 12.01.2015, cazuri noi de îmbolnăvire fiind raportate în datele de 29.11.2017 și 12.12.2017;
Coreea de Sud, la păsări domestice, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 12.12.2017;
Italia, la păsări domestice, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 23.01.2017, cazuri noi de îmbolnăvire fiind raportate pe 01.12.2017 și 07.12.2017;
Africa de Sud, la păsări domestice, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 22.06.2017, cazuri noi de îmbolnăvire fiind raportate în datele de 08.12.2017 și 15.12.2017;
Olanda, la păsări domestice, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 08.12.2017, iar la păsări sălbatice pe 15.12.2017;
Cambodja, la păsări domestice, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 08.12.2017.
Variola ovină și caprină
Grecia, la ovine și caprine, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 18.09.2017, cazuri noi de îmbolnăvire fiind raportate în datele de 05. 12.2017 și 06.12.2017.
Necroza hematopoietică infecțioasă la păstrăvul curcubeu
Finlanda, boala a fost notificată la O.I.E. în datele de 01.12.2017, 07.12.2017 și 15.12.2017.
Bluetongue
Turcia, la ovine și caprine, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 11.12.2017;
Grecia, la bovine, boala a fost notificată la O.I.E. în datele de 01.12.2017 și 05.12.2017, iar la ovine în data de 11.12.2017.
Morvă (răpciugă)
Turcia, la cabaline, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 12.12.2017.
Febra aftoasă
China, la bovine, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 12.12.2017;
Mozambique, la bovine, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 13.12.2017;
Palestina, la ovine și caprine, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 13.12.2017.
Dermatita nodulară contagioasă
Federația Rusă, la bovine, boala a fost notificată la O.I.E. în data de 15.12.2017.